Over ‘Tron’ toen en nu – deel 1

‘Tron, The Legacy’ is nog niet zo lang in de cinema’s en gezien het feit dat voor deze laatste versie  Daft Punk instonden voor de muziek was het wel boeiend om eens na te gaan wie verantwoordelijk was voor de muziek van de eerste film van Tron. De eerste film kwam uit in 1982, trouwens.

Dat blijkt dan Walter/ Wendy Carlos te zijn, toch ook geen kleintje in de wereld van de electronische muziek. De eerste Tron-film is trouwens een klassieker op diverse vlakken. De bedenker kwam op het scenario toen hij Pong zag, kun je nagaan. Het hele sound-editen was een quasi onbestaande discipline, en was in handen van Frank Serafine.  CGI bestond amper. Tron zou daar trowens een baanbrekende rol in spelen. ‘

‘Drie ontwerpers werden aan de film toegewezen om de computerwereld te ontwerpen; de Franse striptekenaar Jean Giraud (alias Moebius) ontwierp de kostuums, Syd Mead (bekend van Blade Runner) ontwierp de voertuigen en Peter Lloyd ontwierp de achtergronden.’  wikipedia

Een van mijn eerste ontmoetingen met elektronische muziek was trouwens het stuk ‘Timesteps’ van Walter Carlos, dat op de soundtrack van Stanley Kubricks ‘Clockwork Orange’ stond.

Walter Carlos ‘Timesteps’

het fragment werd van Youtube gehaald

Begin 80 werd hij ondertussen een zij,  terug gevraagd voor de muziek van de toenmalige cultfilm ‘Tron’. Dat heeft zij dan teruggedaan met haar toenmalige partner Annemarie Franklin.

In 2003 werd de soundtrack opnieuw uitgebracht, meer info vind je op haar site: http://www.wendycarlos.com/+tron.html

tron

volgende keer meer hierover.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s