Schism Tracker, Milktracker & Renoise

In een ‘ver’ verleden werd computermuziek voornamelijk gemaakt via Trackersoftware. Tracker software lijkt het meest op een snel bewegend rekenblad (spreadsheet) met numerieke waarden.

goattracker

dit is een andere tracker met name de goattracker

Een tracker is een computerprogramma waar muziek mee gemaakt kan worden op een computer. Hoewel trackers uit het tijdperk van de Commodore- en Atari-computers stammen, worden er tegenwoordig nog steeds trackers gemaakt en is er een levendige community op het web actief. Een tracker is een vorm van een sequencer waarbij in de puurste vorm de gebruiker samples stapsgewijs over verscheidende sporen (of kanalen) plaatst om zo Module-muziek te maken. De invoer van noten en verschillende eigenschappen en effecten, zoals volume, panning en toonhoogte gebeurt gewoonlijk niet grafisch, zoals dat bij notenschrift wel het geval is. In plaats daarvan worden de codes alfanumeriek en hexadecimaal in de sporen gezet, waarbij elke horizontale rij een bepaalde tijdsduur representeert. Een muziekproject in een module tracker heet een module, dat bestaat uit patronen van beperkte lengte. De patronen worden gerangschikt en aaneengeschakeld om een compositie te vormen. (wikipedia)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Module_tracker

Bepaalde software is gratis zoals Milktracker en Schism Tracker en andere is behoorlijk uitgebreid zoals Renoise, het kan nog steeds de vroege files openen en lezen, . Renoise is niet gratis maar behoorlijk goedkoop. In elk geval niet zo duur als Ableton Live, Reason, Logic of Cubase.

De meest opvallende verschil is dat de sequencer vertikaal gaat i.p.v. horizontaal zoals de meeste hedendaagse software.

Er is een groot archief aan Modfiles, de zogenaamde modules, het voordeel is dat deze muziekfiles zijn die belachelijk klein zijn (vb.209kb), maar eens geopend in je trackeroftware volledig en volwaardig klinken.

meer uitleg over deze mods http://modarchive.org/index.php?article-modules

en deze mods in memoriam (st-100)  http://www.mono211.com/st-00/

Schism Tracker is een kleine tracker http://eval.sovietrussia.org/wiki/Milktracker is een gratis trackersoftware http://milkytracker.org/

renoise


Renoise is reeds aan versie 2.5, en niet zolang geleden geupdated  http://www.renoise.com/

Veel modfiles dateren uit de gabber en hardcore periode , maar ook de goa, psytrance en drum en bass zal je behoorlijk veel vinden.

Op een PC spelen de meeste van deze formaten gewoon af in de Winamp-aplicatie

Cocomodx is de player voor Mac Os X waarmee je deze files kan beluisteren, http://cocomod.stalkingwolf.net/

Een ideale manier om het verleden terug te beluisteren, have fun

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s