Live coding in Antwerpen zondag 2 mei op het Lambda Festival

op de site van het Lambda Festival staat er een interessant artikel over het fenomeen Live Coding. Zondag is er een workshop met twee grote heren uit die wereld namelijk Alex McClean & Dave Griffiths.

Waarschijnlijk één van de meest boeiende onderdelen van het festival.

live coding

fotocredit Kassen

THE SHAPE OF BITS TO COME

Hoe vaak zindert een elektronisch live-optreden van de spanning die je kan ervaren tijdens een jazz-gig? Live coders blijken de nieuwe jazzmuzikanten. Of is een podium opkruipen om een programma te schrijven terwijl het al in werking is soms niet improviseren op het scherp van de snee?Elke concertganger kent het beeld van de elektronische muzikant die op een podium naar het scherm van zijn laptop staat te staren alsof hij zijn mailbox aan het checken is. Als je zo’n podiumbeest op de vingers zou mogen staan kijken, zou het geeuwen je ook niet vergaan. De elektronische muzikant die zijn files thuis

vlijtig heeft geprepareerd, kan ze live als het ware door een kleuter laten afspelen.
Ach ja, ter compensatie halen sommige knoppenknobbels de grote gebaren boven. Ze gaan waanzinnig tekeer, terwijl een beetje kenner weet dat hun podiumverschijning niet meer dan enkele muiskliks vergt.

De uitzonderingen die de nieuwsgierigheid wél opwekken, gunnen ons slechts een glimp van hun werkwijze. Niemand weet precies hoe de muziek van pakweg Autechre ontstaat. Het is eigen aan machinaal gecreëerde muziek: als de trukendoos eenmaal open is, kunnen anderen vaak even makkelijk goochelen. Geen wonder dat elektronische zwaargewichten als Autechre, Aphex Twin en Squarepusher hun procédé geheimhouden. Dat de mystiek daarmee in stand wordt gehouden, is mooi meegenomen.” …

…” Maar u wil natuurlijk namen. Een van de pioniers is de Australiër Andrew Sorensen, die de organisatie Toplap oprichtte om live coding aan de wereld te verkopen. Live coding-muzikanten kunnen zich kenbaar maken op de site van Toplap.

toplap
De resultaten die Sorensen bereikt zijn verbluffend : soms bouwt hij een programma op dat springt en stuitert als Autechre, andere keren klinkt hij als Keith Jarrett. Andere studies benaderen het geluid – of gebrek daaraan – van de minimalistische componist Arvo Pärt. En je kan zien dat hij er maar een halfuurtje over doet om een volledige compositie op te bouwen.
Het hoeft ook niet altijd zo beschaafd te zijn. Sorensen daagt Toplapleden bijvoorbeeld uit om iets te schrijven waarmee ze 100 clubbers 30 minuten aan het dansen kunnen houden.

Maar u wil natuurlijk zelf eens luisteren. Dat kan, op 2 mei om 20u op het LAMBDA-festival in CC Luchtbal.
En u wil natuurlijk zelf eens proberen: CC Luchtbal nodigt de dapperen onder ons uit op een workshop live coding. Op zondag 2 mei om 15u helpen twee toppers uit de Londense scène u op weg: Alex McClean & Dave Griffiths.”

http://dagosondervan.wordpress.com/live-coding-artikel/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s