100 jaar Django

django

Oops, zomaar vergeten, 100 jaar geleden op 23 januari werd Django Reinhardt geboren in Liberchies, Belgie. Deze gitarist was belangrijk voor alle gitaristen en voor de jazz. Ook nu nog spelen overal in de wereld spelen mensen zijn gedreven gypsie jazz. Het jaarlijkse trefpunt is het festival in Samois sur Seine onder Parijs, waar het graf van Django is. Ook andere jazzfests in de wereld bewijzen dat Django’s muziek nog lang niet dood en vergeten is.

“Om de verjaardag van Django Reinhardt op een gepaste wijze te vieren, met plezier, stijl, jovialiteit en nieuwsgierigheid, werd het festival ‘Djangofolllies’ uit de grond gestampt.

Het festival is ondertussen toe aan zijn 16de editie en ook nu staat jong talent weer naast gevestigde waarden en is er opnieuw plaats voor jam- en improvisatiesessies. Onder het motto: “Speel maar, ik volg wel!” wordt er van 22 tot 31 januari 2010 op verschillende locaties in België de verjaardag van deze jazzlegende gevierd.” sic netevents

Vandaag 23 januari is het dag op dag 100 jaar geleden dat de legendarische Belgische jazzgitarist Django Reinhardt werd geboren. De Sinti-gitarist was de grondlegger van de jazz manouche of Gipsy Jazz.

“Als tiener raakten zijn pink, ringvinger en middelvinger verlamd na een zware brand in zijn woonwagen. Gitaarspelen leek niet meer mogelijk, maar toch volhardde hij en leerde hij zichzelf opnieuw spelen. Met groot succes: hij tourde door heel Europa en de Verenigde Staten waar hij onder meer optrad met jazzlegende Duke Ellington.

Reinhardt die in 1953 aan een hersenbloeding overleed, geniet nog steeds wereldfaam. Google eert Reinhardt vandaag wereldwijd met een schets op hun zoekmachine.” sic de Morgen

django @ google

Nog informatie http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/muziek/100123_Reinhardt

Django Reinhardt met “Belleville” we denken hierbij ook aan zijn passage in de tekenfilm: “Le Triplettes de Belleville”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s