Rod Modell en zijn sound

een ouder artikel maar nog steeds boeiend voor de liefhebbers van dub-techno verschenen in XLR8R XLR8R

oorspronkelijke tekst Cameron Macdonald
verschenen in XLR8R 2008

Rod Modell
http://www.xlr8r.com/features/2008/08/rod-modell-4-m-techno

Rod Modell’s bezwerende geluid is een een samenhang tussen natuurlijke en electronische klanken. Het is onstaan in een koffiehuis in Detroit. “Ik weet niet meer wat er specifiek gebeurde die nacht, maar ik zal je vertellen wat ik me herinner,” Zegt de dub-techno meester. Wat hij zich herinnerd was dat het 10.30 u in het oude victoriaanse Zoot Coffeehouse. De hele boel werd verlicht door kaarsen, de deuren en vensters stonden allemaal open, en het geluid van de verre donder, regen en de auto’s die in de plassen reden werd een deel van het omgevingsgeluid dat prima aansloot met de sfeer. Hij stuurde een drone geluid uit een analoge synthesizer. Alles tesamen verkregen we het een mix, en de een totaalsfeer ontstond. Het leek wel of mijn publiek flauwgevallen was, “, maar ik geloof eerder dat ze helemaal mee waren met de nieuwe totale geluidservaring” verteld hij ons.

Doorheen het werk van Modell, zijn dit soort geluiden en sferen steeds aanwezig : Echospace’s dub-gelaagde reizen naar diepste punt van de winter. Deepchord’s Detroit techno-doorbloede grooves. In zijn solo werk maakt hij gebruik van geluiden die komen uit field-recordings in stedelijke en landelijke Michigan, Dat resulteert dan weer in nummers als  “Aloeswood” (het opener van zijn recente Incense & Black Light disc), waar hij zonder onderscheid de donderende dub rimshots combineert met een echte donder.
“Ik heb in principe op zoek naar geluiden die je een beetje omvergooien”,zegt Modell over zijn nachtelijke geluidsjacht. In een experiment, hield hij zijn opnameaparatuur gereed om eenzame passerende auto’s in zijn huis in Port Huron, Michigan, te registreren; ongeveer een uur ten noordoosten van Detroit. “Ik hoorde [de auto geluiden] hun desintegratie 25 minuten lang”, zegt hij. Hij werkt op eenzelfde manier tesamen met Steven Hitchell zijn partner uit Chicago die tesamen Deepchord vormen, die 2007 met hun album ‘The Coldest Season’ bekend werden. Windstoten van rauwe en statische-achtige regenklankjes die verzadigd worden in omgevingstemperatuur van de opname-dub excursies. “Het gaat over het vinden van die magische, kleine korrels van geluid.” zegt Modell

Deepchord presents Echospace  – First Point Of Aries – The Coldest Season – Part 1 2007

Modell’s muziek staat niet los van het dancevloer. Hij herwerkte diverse house – en technoscores, en de club ambiance is zeker een invoed op zijn opnames. Bijvoorbeeld, Modell en zijn Deepchord medewerker Mike Schommer waren gebiologeerd door de DJ-s die niets anders draaide dan een openings basslijn en de kickdrum van een track. “Ze werken enkel met drie zaken en het klonk perfect” verteld Modell. Als antwoord, namen ze de melodie weg zodat er enkel een schraal koetswerk van beats overblijft waarmee je leek te spookrijden op Woodward Avenue. Vantage Isle Sessions is een verzameling remixes van een optreden tijdens een Detroit Electronic Music Festival uit 2002, het duo lijkt rond te rijden door de lege, neon-besmeurde straten, en herinnert ons aan de Berlijnse Chain Reaction label, behalve dan het bloedarme minimalisme dat bij dat label lijkt te horen.
Ondanks zijn dance grooves, heeft Modell een hekel aan ‘muzikale’ dingetjes. Zo is hij zelf geen liefhebber van ‘Empyrean” uit The Coldest Season, dat met zijn reggea-gekruide ritme wel een echte song lijkt. Hij is van mening dat dit ritme louter als een metronoom werkt. “Het ritme is incidenteel, maar het wordt door de meeste mensen als een song herkend” zegt hij. “Helaas, iedereen houdt van dat ritme en dus ook van de song” Dan weer, dit komt van een man die houdt van rondrijden op de klanken van de Schmaltz god Engelbert Humperdinck. “Soms wou ik wou dat ik mezelf een muziek-hater zou kunnen noemen, ” klaagt hij, “maar ik kan het echt niet.”

Gelukkig maar zou ik hieraan willen toevoegen
http://www.dctrax.com/

Rod Modell – Kingston – Kettle Point EP 2003

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s