dEUS met de deluxe versie van Worst Case Scenario

Deze keer geen techno of andere elektronische muziek, maar over dEUS

Deze maand verscheen Worst Case Scenario in een deluxe uitvoering

worst case scenario deluxe

er bestaat ook een wikipediapage over de eerste uitgave

De rockband dEUS heeft meerdere samenstellingen gehad, maar in het begin bij hun doorbraak waren Stef Kamil Carlens en Klaas Janzoons twee leerlingen waar ik nog les aan gegeven had. De groep brak door met hun nummer Suds & Soda’s, wat de Belgische rockmuziek toch op een wereldniveau plaatste. Toen kreeg ik last van plaatsvervangende trots omdat wij toch aan deze jongeren, een plek hebben kunnen geven waar hun talent kon groeien en ze diverse zaken konden proberen. Toegegeven, uiteindelijk hebben ze het allemaal aan zichzelf te danken. Stef was bv. een leerling die met een gitaar en een walkman (geladen met cassetjes van Tom Waits) gewapend naar school kwam, en Klaas kwam ook al eens met zijn viool de speelplaats op. Ook waren zij beiden getalenteerde tekenaars. Stef had reeds een groepje en de collega-leerlingen hadden het euvele plan opgevat om een soort klein rockfestival op te starten, met name Rikso-Rock, naar de toenmalige naam van de!kunsthumaniora. Dat in een tijd dat zulke festivalletjes niet vanzelfsprekend waren. Het hele gebeuren zou afgesloten worden met een optreden van Roland, eerlijk gezegd werd het vroegtijdig beeindigd door de politie wegens over geluidsoverlast. Ik schreef het al: dat waren andere tijden. Het waren voornamelijk die groep jongeren rond hen die hen steunden. Zulke zaken ontstaan nooit in een vacuum.

dEUS en de groep Kamiel and his Beatband traden daar op. En de energie van beide groepjes straalde op ons af. Collega Carlo V. vond toch dat deze de zanger van groep A (Stef dus) bij dEUS moest komen.Dat zou pas vonken geven sprak hij bezwerend…. De energie van Tom Barman die rondtolde als een jonge hond en de eigen stem van Stef brachten ons op dat idee. Wat wij verhoopte gebeurde en de twee werden na een tijd onafscheidelijk. Wij beiden hebben nog wat cassetjes geleend aan deze leerlingen (ik eentje met Captain Beefhart en Willy Dixon, en wat Carlo ontleend heeft, weet ik niet) Ook Klaas vertrok plotseling met zijn viool naar Spanje de groep achterna. Een viool was niet echt gebruikelijk in een rockband maar geef toe wat zou Suds & Soda nu zijn zonder die jankende beginviool. Het maakt dat je bij noot één weet dat het Suds & Soda is.

Nu ligt er een geremasterde versie van deze eerste magische jaren met prima documentaire erbij. Over de succesvolle opstart, een prima documentaire hoe de belgishe rockmuziek naam kreeg in het buitenland, met de managers van Bang! – Island – zanger van Elbow en Placebo en alle leden van de band toen Tom, Stef, Klaas, Jules en Rudi. Als je die magie van die beginjaren wil voelen of gewoon een muziekliefhebber moet je die documentaire kopen. Na de new-beat en de rave as het eindelijk tijd voor de belgische rock-scene, en dEUS speelde daar de hoofdrol in.

Een goed interview met beide actoren Tom en Stef, verscheen onlangs in de Humo

Een andere site met veel info over dEUS vindt u hier deze is gemaakt door fans, dus dat is steeds goed.

Ondertussen is dEUS overal gevraagd, maar in deze bezetting is enkel Klaas Janzoons is nog afkomstig uit onze school. Stef Kamil Carlens startte een ander succesvol project op, Zita Swoon.

Laten we niet vergeten dat ook the Hickey Underworld uit onze schoolbanken komt, en dat zij een beetje de erfgenamen van de oude dEUS. Eenzelfde ‘rage’, en chaos is hier aanwezig.

Advertenties

2 Reacties op “dEUS met de deluxe versie van Worst Case Scenario

  1. Op onze YouTube pagina staan 5 promo clips uit de documentaire Time Is The State Of My Jeans (the making of Worst Case Scenario): http://youtube.com/dEUSbe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s