The Tone Generation – Welcome To Mars

Niet zo lang geleden stuitte ik op deze blog van Simon James die een tweetal podcasts huisvestte die me terugbrengt naar mijn jeugdjaren toen er vervaarlijk eigenaardige muziek op onwezenlijke momenten te horen was. Zelfs op een zaterdagmiddag als ik me niet vergis (in de zeventiger jaren). De samenstellers kwamen dikwijls uit een instituut uit het Antwerpse. Na enig onderzoek moet dat Joris de Laet geweest zijn met zijn Sem gehuisvest in het conservatorium van Antwerpen (Studio voor experimentele muziek) . De zender was Radio 3, de voorloper van Klara. Later hierover meer.

Ook deze podcasts gaat nog naar oudere pogingen om op een andere manier muziek te maken dan diegene die men al kende. Men stond open voor experiment en tastte de grenzen van het medium af. Het was de tijd van het conceptualisme en het miniamalisme, niet het minimalisme dat jullie kennen maar het was het begin van de electronische muziek. Deze blog van Simon James vindt je hier http://www.simonsound.co.uk/.

Er lijken twee podcast te bestaan: De eerste heet Welcome to Mars!
De eerste podcast begint over de periode van 1947: Rebuilding Lemuria http://www.simonsound.co.uk/podcasts/marspodcast.xml

Hiervan is een cd te koop

De andere podcast  is van Ian Helliwell en wordt als volgt aangekondigd: The Tone Generation, originally made as a 10 part series for London`s Resonance FM, has expanded beyond its initial coverage of early electronic music around the world, and continues with a new topic in each subsequent programme.

Still using his record and cd collection as source material, Ian Helliwell has explored electronics in jazz and dance, and looked in detail at Expo 58, the RCA Synthesizer and electronic music authors

Future Tone Generation programmes are planned on computer music, EMS synthesizers and women in electronic music.

the tone generation http://thetonegeneration.blip.tv/rss

Toegegeven het is geen dansmuziek, al heeft Merce Cunninham op de muziek van John Cage gedanst,, het maar beide podcasts zijn een must. Mijn opinie,  je moet ze allemaal te beluisteren.

neem je tijd, ik ben aan aflevering 5 van de 16 😉

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s